Tandådalens historia

Nedan följer ett utdrag ur er pressrelease från Skistar i samband med att Tandådalen firade 50 år 2013:

”Det här är starten på något som ingen vet var det kommer att sluta”, sa grundaren Nils Gerremo under det historiska ögonblicket då liften sattes igång för första gången den 16 februari 1963.

Med en lift på 850 m, två backar och 25 stugor till försäljning öppnades Tandådalens Skidanläggning den 16 februari 1963. ”Sveriges nya Squaw Valley” benämnde Falukuriren Tandådalen. Fram till 1961 var Tandådalen endast en fäbod. De nästkommande 15 åren utvecklades anläggningen med uthyrningslägenheter, fjällhotell, fler liftar och pister. Under 80-talet kompletterades skidområdet med moderniteter som snökanonsystem, restauranger, värmestugor, kabel-TV och världens första fyrstolslift med automatiskt nerfälld huv.

Idag är Tandådalen ett skidparadis för stora och små som erbjuder varierad skidåkning på toppnivå för alla typer av skidåkare. Från långa breda carvingbackar med lugnt tempo för nybörjare till tuffare nedfarter för de mer avancerade åkarna. Tandådalen ligger bredvid Hundfjället och resmålen är sammankopplade med en transportlift så att man snabbt kan åka mellan anläggningarna. I Tandådalen/Hundfjället finns totalt 60 nedfarter, 38 liftar och 7 rullband. Här finns ett mycket stort utbud av parker, bland annat Tandådalen Junior Park och Tandådalen Super Park som anses vara en av Sveriges bästa parker.

Tandådalen, Tandådalens Wärdshus, Squaw Valley, 1963, genuin after skiiTandådalen, Tandådalen, Tandådalens Wärdshus, After Ski, genuin after ski

Med flyg in i framtiden

Nedan följer en artikel från Dalarnas Tidning, dt.se:

”Tandådalen är snösäkrast i Sälenfjällen, men sladdade ändå i stora Skistar. Nu satsar Skistar 90 miljoner på att lyfta Tandådalen och landar flyget om några år, då blir det ett riktigt lyft för Skistars två västligaste Sälenarenor, Tandådalen och Hundfjället.

– Från flygplatsen går det ju att ta längdskidorna till Hundfjället, säger Jonas Bauer, destinationschef i Skistar Sälen.
Det grävs och byggs i Tandådalen och inom kort börjar också ombyggnad av hotellet från 1978 – Det vi gör när det gäller hotellet är att vi bygger om restaurangdelen. Dels blir det en lounge som på Experium, men vi öppnar också en restaurang i konceptet O´Learys. Sedan kommer vi att koppla ihop hela hotellbyggnaden med vårt nya Tandådalstorg med både rullband för skidåkarna och trappor, berättar Lars Lifvendahl, som är affärsområdeschef. För att skapa det nya torget har personalen fått flytta på sig. Den gamla kontorsbyggnaden blir nu en del av upplevelsen med Tandådalens nya soldäck utanför den blivande Waynes coffee. – Här har inte funnits ett samlat och bra koncept för att erbjuda gäster avkoppling, mat och fika, men nu blir det av med den här nya torgsatsningen.
– Den stora investeringen är ändå den nya sexstolsliften som vi nu bygger. Den har flera nya lösningar som gör att flödena blir smidigare och nu kommer det att gå att åka skidor över allt. Bilarna får flytta på sig och nödvändiga varutransporter hänvisas till tider innan skidåkarna tar över. Dessutom kommer det att vara snöbelagda vägar så skidåkaren ska verkligen hamna i centrum, säger Jonas Bauer.
Även barnen får mer utrymme med ett helt nytt barnområde intill den nya sexstolsliften.

– Det här kommer att skapa ett igenkännande för de som kommer från Lindvallen och åker skidor här i Tandådalen, påpekar Fredrik Rydén som är marknads- och eventansvarig för Skistar i Sälen.

– Tandådalen har stått på tur och det här kommer att bli ett lyft för området, säger Jonas Bauer och syftar på det nya skidtorget med den nya sexstolsliften men också de nya satsningarna på både backar och restauranger som nu sker.

”Till lucia ska allt vara klart, sedan är Tandådalen redo att ta emot de första gästerna.”

Tandådalen, itandadalen, i Tandådalen, Sälen, SälenfjällenTandådalen, itandadalen, i Tandådalen, äta i Tandådalen, restaurang, café, afterskiTandådalen, liftar, Tandådalens Wärdshus, O'Learys, TD LoungeTandådalen, Tandådalens Wärdshus, itandadalen, O'Learys, TD Lounge, Valle

Tandådalen, ny lift, Skistar, Valle, itandadalen, liftinfoMIO Express, Tandådalen, äta i Tandådalen, Afterski, Tandådalens WärdshusTandådalen, MIO Express, Fjällhotellet, O'Learys TandådalenO'Learys Tandådalen, Tandådalens Wärdshus, TD Lounge, Tandådalen Lounge