”People that browse ski resort & hotel websites will commonly seek mention of the quality of après-ski in the area, and such information is often found. It is therefore seen as an important factor for skiers to consider before booking a holiday. The concept is similar to the nineteenth hole in golf.” Wikipedia

De flesta hävdar att Afterski uppstod i Alperna ungefär samtidigt som man började att åka utför på allvar. Oftast åkte man förbi en restaurang eller bar på väg ned för sista åket och blev då sittande där med skidutrustningen på. Ett genuint Afterski ställe skall därför givetvis ligga i backen, precis som Tandådalens Wärdshus. Självklart är alla gäster välkomna även om att gå ”All in” innebär att man har pjäxorna på.

Afterskin ser olika ut i olika delar av världen och på olika skidresorter. Den Afterski vi känner uppstod i Tandådalen på 60-talet. Restaurangen upplevde att lokalen stod tom så fort lunchgästerna gett sig ut i backen – Hur skulle man locka in dem igen när skiddagen led mot sitt slut?

Planen var lika enkel som genial, man lät musiker ge sig ut i backen. De ställde sig vid liften och spelade och tipsade om värmen och de goda drinkarna inne på Wärdshuset. Idag känner vi alla en skidåkare som har mer fokus på Afterskin än själva skidåkningen. Riktiga partyproffs anser att det är den bästa av stunder. Afterskin har allt som en förfest har men är ännu mer otvunget då man t.o.m kan deltaga klädd i pjäxor och hjälm.

Genuin Afterski är inte en show, en konsert. Genuin Afterski är essensen av interaktionen mellan bandet, trubaduren eller dj:n och publiken. Det är lika viktigt att sjunga högt som att dricka gott. Vi frusna nordbor upplever något ovanligt under Afterskin, alla umgås med alla från små barn till föräldrar, far och morföräldrar, arbetskamrater och kompisgäng. Vi gläds åt detta så till den milda grad att Svenskar på Afterski fascinerar en hel skidvärld, ibland fel och för mycket men oftast positivt och fantastiskt. Skippa sista åket, kom in i värmen och gemenskapen på Tandådalens Wärdshus, delta i och upplev en genuin Afterski. Det blir aldrig roligare än man gör sig…

Genuin After Ski anno 1963 – Det var här det började.

After Ski, genuin afterski, Tandådalens Wärdshus, Tandådalen, Nöjen i Sälen, Sälenfjällen